FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Az 1956-os forradalom és 60. évfordulója az ENSZ-ben

2016. november 16. 10:25:02  nyomtatási kép

Magyarország 1955-ben lépett be az ENSZ-be, s alig egy évvel később, rögtön az egyik legvitatottabb kérdés lett a New York-i üvegpalota folyosóin és tárgyalótermeiben. A magyar forradalom kirobbanása komoly fejtörést okozott mind az ENSZ tagállamainak, mind a szervezet vezetőségének. 

Miként sikerült 60 év után elérni, hogy az ENSZ vezetősége engedélyezze az 1956-tal kapcsolatos titkosított ENSZ dokumentumok kutatását? Egy azon kérdések közül, melyre most választ kaptunk Bogyay Katalintól, Magyarország ENSZ nagykövetétől, aki a Jurisich Miklós Gimnáziumban tartott előadást az érdeklődőknek.

Az eseményről és az előző napi Bartók kiállításmegnyitóról a Vas Népe cikkét ITT olvashatják.


Bogyay Katalin ENSZ nagykövet előadása a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében.


A gimnáziumi diákok mellett, az iASK munkatársai és oktatói, illetve a Pannon Egyetem vezetői és kőszegi érdeklődők is meghallgatták az előadást.


A rendhagyó történelem óra keretén belül a diákok megismerhették a magyar ügyért  végig kiálló Povl Bang-Jensen dán diplomata tragikus sorsát. 


Az előadást követően kérdéseket tehettek fel az ENSZ Nagykövetnek a jelenlévők. 


Egy kép a közönségről a Nagykövet Asszony archívumába. 

 

Egy másik, közös kép a Twitterre.Az előadás címe:    "Az 1956-os forradalom és 60. évfordulója az ENSZ-ben" 

Helyszín:                 Jurisich Miklós Gimnázium Díszterme, 9730 Kőszeg, Hunyadi u. 10.

Időpont:                  2016.december 01. csütörtök, 10:00 óraBogyay Katalin Nagykövet Asszony - 2015. január 1-e óta Magyarország állandó ENSZ képviselője New Yorkban.  2009. szeptember és 2014. december között Magyarország UNESCO-nagyköveteként teljesített szolgálatot. A szervezet Közgyűlése 36. ülésének egyhangú döntését követően az UNESCO Közgyűlési időszak elnöki pozícióját töltötte be 2011. október és 2013. október között.

A brit Művészetek Királyi Társasága (RSA) és az amerikai Művészeti és Tudományos Világakadémia (WAAS) tagja. A berlini Kulturális Diplomácia Intézet (ICD) nemzetközi tanácsadó testületének tagja, a Kulturális diplomácia és a művészetek program elnöke. A Global Round Table nemzetközi tanácsadó testületének tagja.  A londoni székhelyű Imago-International pszicho-analitikai társaság tiszteletbeli tagja. A londoni  Liszt Akadémia Hálózat egyik alapítója,  a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kuratóriumi tagja. A New York-i  Külpolitikai Társaság (Foreign Policy Association)  tagja (2015-). A New York-i Nemzetközi Béke Intézet ( IPI) nagyköveti igazgatóságának tagja (2015-). A New York-i székhelyű  Foreign Press Association ( FPA) tiszteletbeli tagja (2016-).

2016 tavaszától a Pannon Egyetem díszdoktora.

Számos magas rangú hazai és nemzetközi kitüntetés, elismerés birtokosa.