FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Fejlődőképes Rendszerek Evolúciója

2016. október 24. 11:10:05  nyomtatási kép

Fejlődőképes Rendszerek Evolúciója - avagy az evolúció fejlődései

2016. október 20.

Az EKT "Advanced Grant" ösztöndíjprogram keretében elnyert pályázatot követően kezdetét vette 2012 júliusában a megvalósítási fázis, amely 2017 júniusáig tart.

A projekt három pillérből áll. Az első pillér esetében a fizika, a kémia és a biológia módszereinek egyesítésén alapuló egyedi, multidiszciplináris megközelítést alkalmazunk, amely során elméleti és kísérleti módon vizsgáljuk meg az RNS replikátorok kialakulását, protocellen belüli interakcióját és a kromoszómák eredetét.

A második pillér keretében az adaptív immunrendszert vizsgáljuk, amelynek alapvető tulajdonsága, hogy az egyén élettartama során alakítja az immunreakciókat, amelyek az immunreceptorok fajlagosságainak véletlenszerű generáción és kiválasztáson alapuló evolúciós folyamata szerint mennek végbe.

A harmadik pillér nyomán javaslatunk szerint az agyban replikátorok találhatóak, s ezek a replikátorok a korlátozott öröklődésből korlátlan öröklődés felé vezető átmeneten mentek keresztül, az attraktor-alapú öröklődés és genetikai öröklődés közötti átmenet analógiája alapján.

Az agyban zajló lehetséges evolúciós folyamatokra koncentrálunk majd, annak érdekében, hogy megértsünk néhány alapvető kognitív képességet.

Vezető kutató:

Szathmáry Eörs