FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

A madridi Universidad Camilo José Cela vezetői Kőszegen

2017. március 10. 12:45:04  nyomtatási kép
Az okos régiók - okos városok projekt bemutatója a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében 

A madridi Universidad Camilo José Cela Egyetem rektora, Samuel Martin-Barbero, az Építészet és Technológiai Kar dékánja, Miguel Ángel Diaz Camacho és a Tanácsadó Testület vezetője, Arpad von Lazar voltak a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI) vendégei Kőszegen.
A 2 napos találkozón a spanyol magánegyetem és az FTI szakmai együttműködésére vonatkozó szűk körű egyeztetésen túl az érdeklődők megismerkedhettek az "Okos régiók - okos városok avagy a jövő települései" c. projekttel, amit Miguel Angel Diaz Camacho dékán prezentált a Zwingerben.A madridi intézmény szintén régóta foglalkozik az "Okos városok, okos régiók" koncepciójával, így tapasztalatok megosztása is fontos része volt a kőszegi találkozónak. 
Kutatásaik alapját az ún. a 4. ipari forradalom és az abból fakadó város és vállalat menedzsment létrehozása képezik. Úgy vélik, hogy a városok és a városhálózatok a szükséges erőforrások és rendszereik egyensúlyba helyezésével, illetve tartásával hozhatják létre az optimális fenntarthatóság alapjait. Az előadást követő polémiában olyan kérdések merültek fel, hogy hol húzódnak a városiasodás határai, illetve milyen korlátai lesznek az urbanizációnak.A FTI-vel való együttműködés motorja a magyar származású Arpad von Lazar, aki az amerikai Tufts Egyetem Fletcher School-jának professzor emeritusza, illetve az MTA tagja, és korábban a számos nagy nemzetközi vállalat és bank tanácsadójaként dolgozott.