FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Pannon Városok Szövetségének és a vállalatok vezetőinek kőszegi találkozója

2017. március 26. 09:05:53  nyomtatási kép

Pannon Városok Szövetségének tagjai és a regionális vállalatok képviselői voltak jelen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által szervezett szakmai egyeztetésen, Kőszegen 2017. március 09-én.


A délelőtti szekcióülésen a PVSz soros elnöke, Kőszeg polgármestere, Huber László köszöntötte a megjelenteket. 


Szombathely képviseletében Koczka Tibor alpolgármester jelezte a vasi megyeszékhely csatlakozási szándékét a szövetséghez, amit a jelenlévők egyöntetűen elfogadtak. Így Veszprém, Keszthely, Kőszeg, Nagykanizsa és Zalaegerszeg mellett Szombathely is tagja lett a Szövetségnek.


Miszlivetz Ferenc a Felsőbbfokú tanulmányok Intézetének főigazgatója pedig örömmel jelentette be, hogy az együttműködés gyakorlatának elősegítése érdekében számos kutatási eredményt prezentálnak a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének és a Pannon Egyetem kampuszainak munkatársai.


A nagykanizsai kampusz munkatársai egy kutatás tapasztalatait összegezték, melynek során több tucat interjút készítettek a városokban, felkeresték a gazdasági és kulturális élet meghatározó szereplőit. Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta egyetemi adjunktus kiemelte: "A hivatalos szakmai találkozókon túl úgy tapasztaltuk, és úgy hallottuk az interjúalanyoktól, hogy nem igazán van még meg a tartalma ennek a szövetségnek. Erre próbáltunk meg egy kis iránymutatást adni. Mindenkivel egyesével elkészítettük ezeket az interjúkat. Megkérdeztük, mit látnak, mi lehet az előnye számukra az együttműködésnek. Tulajdonképpen ezt próbáltuk meg feltárni, mik lehetnek azok a területek, konkrét a dolgok, amelyekben ezek a városok együttműködhetnek."


A legfontosabb cél, hogy szellemi kötelék jöjjön lére a települések, intézmények között - gazdasági és kulturális téren is. "Együtt tudjanak fellépni közös projektek érdekében, vagy akár lobbizni. És megteremteni azt az élhető, vidéki, urbánus és természeti környezetet, ami fenntartható, és ahol szívesen élnek a jövőben fiatal generációk, és maradnak helyben, mert megkapnak minden olyan lehetőséget, amely a boldogulásukat segíti" - hangsúlyozta Lehota János a nagykanizsai polgármester kabinetvezetője.

Az Ernszt Ildikó, Keller Krisztina és Tóth-Kaszás Nikoletta által jegyzett anyag  ITT olvasható, ami egyben útmutató és megfelelő alapot adhat a jövőbeni sikeres gyakorlati együttműködéshez.


Németh Kornél a regionális fejlődés fenntarthatóságairól és az ipari trendek várható hatásairól tartott előadást, amit ITT olvashatnak. Előadásnak egyik alapja az "okos régió" elmélete (Igény - Tréning - Szakképzés), illetve a kormányzat, a vállalati szféra és az egyetemek, kutatóintézetek közötti interdiszciplináris tudásbázis hármas-egysége.


Birkner Zoltán - Menni vagy maradni c. kutatási eredményei pedig egy-egy település érték és lakosság  megőrző szerepét elemezte. Az előadás anyaga ITT található. 

Pók Attila az FTI vezető kutatója pedig Z. Karvalics László - Okos városok - kérdő- és felkiáltójelekkel c. könyvét ismertette a jelenlévőknek.


A munkaebédre már megérkeztek a regionális vállalatok képviselői is. 


A délután során a legdrámaibb fordulatot Kerekes Sándor professzor prezentációja jelentette, mely a 4. Ipari forradalom munkaerőpiacra gyakorolt hatásait és következményeit - köztük a technológia munkanélküliség részleteit - mutatta be. A prezentáció ITT olvasható. Lényege, hogy az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők állásai vannak leginkább veszélyben a komputerizáció miatt. 

A fentiek okán pedig az alábbiak újragondolása szükséges:

- Egyenértékek cseréje (Pareto-elv)

- Az újraelosztás elveinek átgondolása (méltányosság)

- A köcsönösség - társadalmi kapcsolatok - megszilárdítása


Beszteri Zsuzsanna az IBM Magyarország Kft. kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője szerint mind a kormányzatnak, illetve az önkormányzatoknak, mind a vállalatoknak nagy és közös felelőssége van abban, hogy miként alakul a hazai munkaerőpiac a következő 10-20 évben. 

 

Szabó Lajos az FTI-iASK kutatója, egyetemi docens a fejlesztési projektek fenntarthatóságáról tartott prezentációjában a projektek gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kérdéseit, illetve következményeit elemezte. Az előadást ITT olvashatja.