FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

A migráció volt az egyik fő témája az UNESCO MOST programjának

2017. március 24. 09:50:06  nyomtatási kép
Pók Attila, intézetünk tudományos főtanácsadója,  Miszlivetz Ferenc,  az UNESCO Társadalomtudományi szakbizottságának elnöke és a MOST kormányközi program delegáltja képviseletében vett részt   a Kuala Lumpurban megrendezett UNESCO-

Management of Social Transformations Programme 

közgyűlésen

A Management of Social Transformations Programme (MOST) az UNESCO egyik 1994 óta működő affiliált szervezete, 35 UNESCO tagállam vesz részt munkájában. A működéssel kapcsolatos stratégiai döntéseket az intézmény legfelsőbb irányító testülete, a kétévenként ülésező Intergovernmental Council hozza. A testület 2015. november 14.-i ülésén választotta elnökévé Ms. Dato Sri’ Rohani Abdul Karum-ot, a maláj kormány Nő- Család- és Közösségfejlesztés-ügyi miniszterét. Az ő javaslatára tartották az ez évben esedékes Intergovernmental Council ülését a most 60 éve független Malayzia fővárosában, Kuala Lumpurban március 16-17-én.

A Council március közepén tartott ülésén 32 ország kormánya képviseltette magát, többnyire az egyes országok UNESCO Bizottságán belül működő MOST Bizottságok vezetői. Ezt a tisztséget Magyarországon a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (Institute of Advanced Studies Kőszeg - iASK) vezetője, Miszlivetz Ferenc professzor tölti be. Az ő megbízásából Pók Attila vett részt az ülésen.

A beszámolók, tervek és szabályzatmódosítások megbeszélésén kívül a kb. 16 munkaórából mintegy 2 jutott a migrációval kapcsolatos MOST kezdeményezés bemutatására és megvitatására. A vita abból indult ki, hogy a migráció olyan globális és csak más politikai, társadalmi, természeti jelenségekkel együttesen vizsgálandó jelenség, amely a MOST tevékenységének mindhárom pillérét (kutatás, kutatási eredmények terjesztése, kormányok közi együttműködés) egyaránt érinti. Általános egyetértés mutatkozott a következő, kutatási eredményekre épített megállapításokkal kapcsolatban:-         A kibocsátó országoknak juttatott anyagi támogatás nem csökkenti a migráció intenzitását.

-         A migránsok összetétele etnikum, vallás, műveltség, szakismeret, képzettség szempontjából rendkívül sokszínű, keverednek a politikai, vallási üldöztetés elől menekülők és a gazdasági okokból útra keltek, megnehezíti a célországok álláspontjainak kialakítását, ha homogén tömegként kezelik a migránsok csoportjait és nem veszik figyelembe a vonatkozó kutatási eredményeket. Így például törökországi menekülttáborokban végzett felmérések azt mutatják, hogy az ott élők ún. emberi tőkéje (human capital, ami nem pusztán képzettséget, hanem lelki-testi erőt, nehéz körülmények közötti az emberi méltóságot megőrző túlélési képességet jelent) kiemelkedően magas.  Megdöbbentő adat, hogy a közel-keleti menekülttáborokban az átlagos tartózkodási idő 14 év és ilyen hosszú tábori lét után igen nehéz a beilleszkedés akár a kibocsátó, akár az áhított európai társadalomba.

-         A megoldások keresése során tudomásul kell venni, hogy a migrációt megállítani semmiképpen sem lehetséges.

-         Ugyanakkor hosszú távon csökkenthetik a migráció intenzitását a szegénységet és környezeti ártalmakat mérséklő intézkedések, az emberi jogok és méltóság védelme.


A MOST révén elérhető kapcsolatrendszer széles körben teheti ismertté az IASK munkáját, könnyítheti nagy nemzetközi pályázatokhoz a partnerkeresést. Az egyik MOST tevékenységi forma a MOST Schoolok szervezése, ahol kutatók és döntéshozók találkoznak.

Az ülésen Pók Attila beszélt a Kreatív Város - Fenntartható Vidék programról (KRAFT) és ezzel kapcsolatban egy MOST School lehetőségéről Nations, States, Cities, Regions: Levels of Governance in the Management of Social Transformations címmel. A "MOST" vezetői jól fogadták az ötletet.