FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Jót, s jól!

2017. március 29. 08:15:04  nyomtatási kép

"A kötetben megjelent tanulmányok és az alapjukat képező kőszegi konferencia előadásai korunk talán legégetőbb kérdéskörét, a gazdasági-társadalmi fejlődés fenntarthatóságának és hatékonyságának természeti, ökonómiai kritériumait vetették alá alapos elemzésnek. A tudományosság igénye egyaránt sajátossága minden tanulmánynak, ugyanakkor a szakmailag megalapozott javaslatok tekintetében jelentősek a különbségek az alkotógárda tagjai között. Ez a volatilitás, ami természetes jellemzője a gazdaság, a tudomány, az oktatás, a közigazgatás különböző terréniumain tevékenykedő személyiségeknek, nagyban hozzájárul a kötet gazdag gondolatiságához, a megoldások, javaslatok differenciáltságához.
A tanulmányokat jegyző kutatók - s e tekintetben csatlakozik hozzájuk a lektor is - bíznak abban, hogy a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos hazai tapasztalatok arra ösztönzik a helyi és az országos politika képviselőit, hogy komplexitásra törekedjenek, a burjánzó sztereotípiáktól elszakadva kezeljék a fejlődés szükségszerűen megjelenő és kiéleződő ellentmondásait, koncentrálva a szubszidiaritás és a reziliencia elveire.

Írásaikban többen is érintették a helyi szükségletekre termelő gazdaság működtetésének, fenntartásának differenciált szempontrendszerét, a célrendszer komplexitását. A lokális igények kielégítése gyakran nem hatékony nemzetközi összehasonlításban, az erre termelő szervezetek árui nem lennének versenyképesek a világpiacon, de munkahelyeket és jövedelmet biztosítanak a környékbeli, gyakran képzettségi hátrányban lévő lakosságnak, azaz egyértelműen megőrzendő értéket képviselnek."

Oroszi Sándor


Szerk. Bodor Mónika, Kerekes Sándor, Zilahy Gyula

Válogatás a kötet szerzőiből: Bartus Gábor, Gaál Zoltán, Pálvölgyi Tamás, Szigeti Cecília

Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete : Kőszeg, 2017. 296 p.

ISBN: 978-615-80529-8-60

Nyelv: magyar

Ár: 2400 Ft