FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Boda Dezső

Életrajz


Boda Dezső a Pannon Egyetem Mérnöki Kara Fizikai Kémiai Tanszékének professzora és az Egyetem Kőszegi Kampuszának igazgatója. Fizikusként diplomázott a Szegedi Egyetemen 1992-ben. Doktori fokozatát 1996-ban szerezte meg a Pannon Egyetemen, az Akadémiai Doktori címet pedig 2013-ban. A Pannon Egyetemen a Tudományos Diákkör vezetője és a Tudomány a Kocsmában szervezője.


Kutatás


Komplex molekuláris rendszereket (gázok, folyadékok, elektrolitok, ioncsatornák, nanopórusok, stb.) tanulmányoz oly módon, hogy mikroszkopikus szinten egyszerű, redukált modelleket állít fel a részecskék között ható kölcsönhatásokra, majd számítógépes szimulációkat hajt végre abból a célból, hogy reprodukálja a rendszerek makroszkopikus szintű (mérhető) tulajdonságait. A rendszer viselkedésének megértése a mikro- és makroszintek összekapcsolásából származik.iASK-kérdés:

Leírhatjuk a rendszer működését (pl. egy nanopóruson át folyó ionáramot) redukált modellek használatával, vagy arra kell törekednünk, hogy minél több részletet építsünk bele a modelljeinkbe?


Válogatott publikációk: