FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Zilahy Gyula

Életrajz

Zilahy Gyula a gazdasági élet és a fenntartható fejlődés kapcsolatát jellemző témák oktatásával és kutatásával foglalkozik már több, mint 20 éve. Kutatási projektjei a felelős vállalati gazdálkodás különböző megjelenési formáira; a szervezetek környezetvédelmi intézkedéseinek emberi tényezőire; a különböző társadalmi csoportok fenntarthatósági témájú együttműködését motiváló tényezőkre és a fenntartható fejlődés elveinek és gyakorlatának felsőfokú oktatásba való integrálására irányulnak. Jelenleg napjaink új, innovatív üzleti modelljeit (mint például a közösségi gazdaság vagy a termék-szolgáltatás rendszerek) vizsgálja a fenntartható fejlődésre gyakorolt hatásaik tekintetében. Kutatásainak eredményei hazai és nemzetközi folyóiratokban jelennek meg, gyakorlati projektjei a kis- és közepes valamint nagyvállalatok számára szolgáltatnak hasznos tanácsokat.

Kutatási terv

A vállalkozások üzleti tevékenységének új, innovatív formái egyre inkább meghatározzák mindennapjainkat. A termék-szolgáltatás rendszerek, a fenntartható értékláncok, a közösségi gazdálkodás, a finanszírozás innovatív módjai és más, hasonlóan új üzleti modellek a műszaki fejlődés és a vevői igények változása következtében egyre fontosabbá válnak. Mindazonáltal ezeknek az új modelleknek a környezetre és társadalomra gyakorolt hosszú távú hatásai még nem ismertek, szisztematikus elemzésükre még nem került sor. Tervezett kutatásom az ilyen új üzleti tevékenységek mögött meghúzódó motivációkra és az üzleti modellek legfontosabb fajtáira irányul annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a döntéshozók számára a vonatkozó környezet- és gazdaságpolitika kialakítása során.

iASK-kérdés

Melyek az új, napjainkban megjelenő üzleti modellek környezeti és társadalmi hatásai és gyors elterjedésük milyen gazdaság- és környezetpolitikai beavatkozásokat igényel?