FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Csernai László

Életrajz

Csernai László elméleti fizikus, a Bergeni Egyetem tanára 1987 óta, az MTA külső tagja, továbbá tagja az Academia Europae-nak és a Norvég Tudományos Akadémiának.


Az 1970-es évek elején részt vett a Paksi Atomerőmű tervezésében, korábban dolgozott a KFKI-ban, a Frankfurti, Müncheni, Minnesotai, Michigani egyetemeken és a Drezdai ZfK, valamint a Los Alamosi LANL kutatóintézetekben. A kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Tiszteletbeli Doktora. 1977-ben nagyenergiájú nehézion fizikai kutatásaiért a Humboldt Kutatási Díjjal jutalmazták.


Jelenleg tagja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) Energy Steering Panel-nek, és az Európai Fizikai Társulat (EPS) Energy Working Group-nak. Az alapkutatások terén nemzetközileg jelentős eredményeket ért el.  Az iASK-n kívül a Frankfurt Institute for Advanced Studies és a Wuhan University of Technology is adjunct professzorává választotta.


Email: laszlo@csernai.no
Web-oldal: http://folk.uib.no/csernai_lp/


 


Kutatás


Csernai munkatársaival kifejlesztett egy nagy precizitású relativisztikus hidrodinamikai leírást, ami jól leírja az ultra-relativisztikus energiájú ütközéseket. Ez a leírás az alkalmazott kutatásokban is jelentős újításokra ad lehetőséget, különösen a fúziós energiaprodukció terén. Az energetikai kutatások kapcsán a fenntartható fejlődés mennyiségi kiértékelésével is foglakozik. Ez a kutatási irányzat a nagy érdeklődést kelt a fizikai alapkutatásokon messze túlnyúló területeken is, és így jól illeszkedik az iASK kutatási programjába.


 

iASK-kérdés


Hogyan lehet eldönteni, hogy különböző biológiai és technológiai folyamatok közül melyik szolgálja jobban a fenntartható fejlődést?