FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  
A közelmúlt eseményei
2017. április 13.
10:00
Prospective for Interdisciplinary Research - workshop

Workshop between the Students of the Interdisciplinary Social Studies Program of the Doctoral School of ELTE and scholars of iASK

Date: 12-13 April 2017, Wednesday-Thursday at 10:00 - 13:00 and 14:30-16:30 

Venue: Sgraffito-Houes - IASK Library

17:00
Kis történetek és nagy történelem - 20. századi közép-európai történelem női életutak tükrében

Agárdi Izabella - Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, Kőszeg (tudományos munkatárs)


Kis történetek és nagy történelem

         20. századi közép-európai történelem női életutak tükrében


Az előadás témája az egyéni, megélt történelem, és annak kapcsolata a makrotörténelemmel. A 20. századi közép-európai történelem vizsgálatát vidéki, női személyes életutakon keresztül tárgyalja a történelmi folytonosság illetve diszkontinuitás nyelvi, narratív formáit figyelembe véve. Azt követi nyomon, hogy az egy generációba sorolható magyar nők, akik az évszázad nagy hányadát három különböző országban élték, életük végén hogyan beszélnek a 20. század viharairól - s így a nagy történelem változásairól - valamint hogyan helyezik bele magukat a változás folyamába.

A nők a két világháború között voltak gyerekek, a 2. világháború idején serdülő lányok, a háború után kezdték felnőtt (házas, dolgozó) életüket, s többük a rendszerváltáskor kezdte nyugdíjas éveit, ki Magyarországon, ki Romániában, ki Szerbiában. Emlékeik, "kis történeteik" azonban nemcsak önmagukért való egyéni értékkel bírnak, jelentőségük ennél sokkal nagyobb: a történelmet, nemcsak annak elszenvedő alanyaiként, hanem alakítóiként beszélik el, s a történetek bepillantást nyernek abba, hogy ezt mely narratív eszközökkel tudják megvalósítani.  

 

Helyszín:ELTE BTK Kari Tanácsterem - Budapest, Múzeum krt. 4/A., fsz. 39.

Időpont: 2017. április 13. (csütörtök) 17 óra