FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Októberben fejezik be a Művészetek Háza felújítását

2017. március 28. 12:05:01  nyomtatási kép


A magyar kormány két különböző határozatban írta elő Kőszeg leromlott állapotú történelmi belvárosában található épületek (Zwinger, Európa Ház, Művészetek háza, Festetics Palota, Bálház, Sgraffitos Ház, Bencés rendház, volt MÁV Gyermekotthon, Zsinagóga) teljes rehabilitációját. Az épületekben előadótermeket, kutatóhelyiségeket és szálláshelyeket biztosítanak majd a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és az Intézet oktatási és tudományos kutatási tevékenysége számára, továbbá közöségi és kulturális tereket hoznak létre a nagyközönség számára.

A KRAFT-program keretén belül május közepén a Művészetek Háza felújítása kezdődött meg. Az átalakítás időtartama mintegy 5 hónapot vesz igénybe, így a felújítás befejezése 2017 októberére várható. 


Az épületben több új funkciójú helyiséget alakítanak ki. A belépő-fogadóterem mellett a földszinten 5 kutatószobát, illetve irodát (25-30 nm2 közötti mérettel), plusz teakonyhát, a pincében pedig egy tárgyaló-előadótermet, irattárat, szerverszobát, gépészeti helyiséget és vizesblokkot hoznak létre. Az épület teljes és hasznos alapterülete így 285 nm2 lesz. 


Első lépésben a beltéri padló és parketta bontását végezték el a szakemberek. Az műemlékvédelmi előírások miatt ugyanezt a parkettát kell majd felújítva visszahelyezni az eredeti helyére. Második lépésben az épület külső vízszigetelését biztosítják. Harmadik lépés a tetőszerkezet átalakítása lesz. A belső átalakítás része lesz az új lépcsőház létrehozása és a teljes közműcsere. A munkák befejeztével ősszel következik a műszaki átadás. A kivitelezés költsége nettó 133 millió forint.

A nyár folyamán a Jurisics téri Sgraffitos Ház felújítása kezdődik a padlástér beépítésével és a homlokzat renoválásával.