FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Javaslat az integráció elmélet újragondolására

2017. szeptember 11. 13:55:48  nyomtatási kép
Gondolatok az EU jövőjéről elméleti közelítésben - Palánkai Tibor előadásaIdőpont: 2017. november 20. 13.30 óra

Helyszín: Zwinger- Kőszeg 9730 Chernel u. 16.

Rövid ismertető:

Az integráció kiterjesztett, átfogó és organikus meghatározását javasolom, ami túllép a hagyományos definíciókon.  A jelenlegi nemzetközi integrációra koncentrálok, amit komplex és sokdimenziós folyamatnak tekintek. Fő összetevői: a globális és államközi regionális integráció (EU vagy ASEAN).

A nemzetközi integráció még torzó, mély válságban van. Súlyos hiányosságok és deficitek terhelik, ezek kezelése és megoldása rendkívüli fontossággal bírna. Az elemzések kapcsán az EU jövőjére és reformjára koncentrálok. Részletes konkrét javaslatokba nem bocsátkozom, inkább a komplex elméleti megközelítés alapján, a tenni valók és a reformok dimenzióinak a kiterjesztésére törekszem, s ebben a vonatkozásban szeretnék vitát generálni.

Az elméleti alapú, komplex közelítés az elemzés távlatainak kiterjesztésével, azonosítani törekszik az integrációs folyamatok fejlődését, tendenciáit, jellemzőit, összetevőit és a válság fő okait. A reformoknak új területeit és aspektusait veti fel, s azokat igyekszik szélesebb összefüggésekbe helyezni. A válaszokat és a megoldásokat csak inkább jelzem, az átfogó és részletes politikai javaslatok kidolgozása túlmegy a tanulmány keretein.