FELSŐBBFOKÚ TANULMÁNYOK INTÉZETE KŐSZEG
HUN / ENG  

Digitális Transzformáció és Ipar 4.0

"A ROBOTOK KÖZTÜNK VANNAK" 

című infografika a mesterséges intelligencia megjelenését, jelenlétét mutatja be a múlt, a jelen és egy várható realisztikus jövőkép vetületeiben. 


A mesterséges intelligencia kifejezés tipikusan a sci-fi filmek és a távoli jövőkép - sokszor apokaliptikus - gondolatait idézi. Fontos, hogy bár mostanában sokat hallunk a mesterséges intelligencia fejlődésével, előretörésével kapcsolatosan, még nem létezik öntudattal rendelkező gépi intelligencia, és a tudományos világ szerint egy jó darabig nem is fog.

Tény, hogy nincs gyilkos HAL 9000 vagy a Terminátorok hadserege, akik megpróbálják eltörölni az emberi civilizációt, - az AI ezen disztópiája, elképzelt negatív jövőképe továbbra is a tudományos fantasztikum birodalomban marad és remélhetőleg örökre. Alacsonyabb fokozatú, mértékű - korlátozott és specifikált célra tervezett - mesterséges intelligencia azonban létezik, és gyorsan fejlődik a mindennapi életünk támogatására, ez azonban azonban gyakran nem ismert széles körben, hiszen tény, hogy egy a háttérben a dolgát tevő internetes keresőprogram optimalizáló algoritmus kevésbé tud érdekes lenni, mint a gyilkos, humán civilizáció pusztító gépi intelligencia rémképe.

Mindamellett, ezek azok a dolgok, amelyekkel együtt élünk, ismernünk kell őket, az iASK ipar 4.0 Digitális Transzformáció tréning keretében nagy hangsúly kerül a technológiai önkalibrációra, azaz arra, hogy helyén tudjuk kezelni a minket támogató technológiát.

Forrás és további infók: Source: https://www.offgridweb.com/


AZ IPAR 4.0 HATÁSAI A SZÉPSÉGIPARBAN

Miként változtatja meg a technológia a szépségipart?

A technológia és a szépségápolás, kozmetika valószínűtlen társításnak tűnhet, mivel általában a vásárlók egyéni ízlés szerint, kipróbálást követően választják ki a parfümöt, rúzst vagy egyéb kozmetikai termékeket. Ennek ellenére egyre több érintett kozmetikai termékgyártó, szépségipari cég hisz abban, hogy a technológia és szépség fogalma tökéletes párosítás lehet.

A L'Oréal Paris például elindította a Makeup Genius nevű szépségápolási alkalmazást, amely okostelefon első kamerát használva virtuális (smink)tükröt hoz létre, és így a felhasználók gyakorlatilag virtuálisan "kipróbálhatják" a termékeket. Az alkalmazás olyan fejlett arckezelési technológiát használ, amelyet korábban csak Hollywoodban és a szerencsejáték-iparban használtak, hogy olyan termékeket, mint a rúzs és a szemhéjtus a felhasználó arcára illesztve a lehető legvalóságközelibb élményt adjon.A legnagyobb kozmetikai cégek, amelyek érzékeny vagy problémás bőrre is kínálnak termékeket, útmutatást nyújtanak fogyasztóknak a az optimális választás segítése éredekében. Ezek a márkák online bőrápolási diagnosztikát is kínálnak hordható IoT termékek használatával és számítási felhő (Cloud Computing) alkalmazásával.

Ezeket az adatokat a fogyasztó számára hasznos információkká alakítják, de ezen felül a termékfejlesztési folyamatok támogatására is felhasználhatóak, mivel a trendek, a fogyasztói magatartás és az vásárlói visszajelzések szintén a nagy adatbázis részét képezik.

A jövőben a technológia beépül a fürdőszobai tükrökbe, így a felhasználók számára akár otthon is elérhetővé válik a hétköznapi (mindennapi) támogatás, diagnózis, sőt akár Mesterséges Intelligencia támogatással alkotott szépségipari tanácsadás.

Emellett olyan fejlett szenzorok is elérhető közelségbe kerülnek, amelyek mérik az életmód szokásait, a bőrszínt, az alvási szokásokat, a stresszt, a tevékenységet, a légköri szennyezést és a napsugárzást, és ezen adatok elemzése alapján személyre szabott szépségápolási tanácsot nyújtanak az ügyfeleknek.
Azt természetesen a legnagyobb gyártók is elismerik, hogy a szépség(ápolás) legalább annyira művészet, mint tudomány, és a digitális újítások mellett a barátok személyes ajánlása valamint a szépségápolási asszisztensek, a bőrgyógyászok és a fodrászok tanácsa továbbra is fontos szerepet fog játszani.

EVOLÚCIÓ VAGY REVOLÚCIÓ?

A negyedik ipari forradalom.

Egyre gyakrabban találkozunk ezzel a kifejezéssel, az ipar4.0 koncepció sokszor a hivatkozásokban negyedik ipari forradalomként kerül említésre, ami egyúttal felveti a kérdést is, hogy valóban forradalomról (revolúció) beszélünk, vagy "csak" evolúciós változásról?Hogy megértsük a kérdés lényegét, tisztázni kell a két fogalom jelentését illetve különbségét. A két hasonló hangzatú, gyökerű szó - főleg angol nyelvterületen - gyakran helytelenül, összekeveredve kerül alkalmazásra.

Az EVOLÚCIÓ általános definíciója szerint "fokozatos fejlődés valamiben, vagy fokozatos változás, folyamat, ami valamely állapotot egy másik - magasabb - szintre juttat" Más szavakkal az evolúció egy olyan folyamat, amely adott időszakra értelmezve valamit különböző szintek között változtat meg.

A Revolúció (forradalom) emellett egy olyan változás, amely " hirtelen, radikálisan és teljesen változtat meg valamit". A forradalom alapvető változást jelent a szervezeti, szerkezeti struktúrában, amely megrázóan rövid idő alatt megy végbe.

A fogalmak értelmezését követően tovább vizsgálható a változás, amelyet ipar4.0 koncepció szállít a világ számára.
A témakör természetesen további diszkusszióra, mélyebb kutatásra érdemes, de alapvetően megállapítható, hogy az Ipar4.0 koncepció hordozza mindkét foglalom sajátosságait, egyfajta hibridjeként jelenik meg, az evolúciónak és revolúciónak. Tény, hogy technológia szempontból megközelítve nem jelenthetjük ki, hogy forradalmi áttörések, felfedezések történtek, emellett az elmúlt évtizedek folyamatos fejlesztései eredményezik azokat a körülményeket melyek paradigma változást, új megközelítéseket, szemléletet, valamint - talán kijelenthetjük -forradalmi változást jelentenek a társadalmi hatásokban.


KÖZLEMÉNY:

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt érdeklődőket, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent "Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára" című (GINOP-6.1.5-17 kódszámú) és "Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára" című (GINOP-6.1.6-17 kódszámú) támogatási kérelem beadhatóságának kezdeti határideje határozatlan időre elhalasztásra került.

https://www.palyazat.gov.hu/kzlemny-a-munkahelyi-kpzsek-tmo…

Emiatt a képzés pályázati támogatással egyelőre nem vehető igénybe. Amint a pályázat beadás lehetősége megnyílik, honlapunkon illetve IPAR4.0 - iASK facebook profilon is jelezzük.

Emellett kidolgozunk egy pályázati támogatás nélküli, versenyképes finanszírozási modellt, amelyről hamarosan tájékoztató információt teszünk közzé.

Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-IASK)


A 4. Ipari forradalom hatásaként az ipari szektor paradigmaváltáson megy keresztül, amely a termelő rendszerek működését alapjaiban fogja megváltoztatni. A hagyományos, központilag irányított és ellenőrzött hierarchiát, és folyamatokat decentralizált vezérlés fogja felváltani, amely az intelligens, egymás között kommunikáló termékek, alkatrészek és munkadarabok önszervező képességére épül, és ez a változás olyan kihívásokat rejt, amelyre a jelenlegi oktatási alapképzések nem, vagy csak limitációkkal képesek válaszokat, megoldásokat biztosítani.

Érdemes időben felkészülni a folyamatosan változó munkaerőpiaci igényekre!

Alakítsa át tudását velünk a Digitális Transzformáció és Ipar 4.0 kívánalmainak megfelelően!

Az Ipar 4.0 projektünk rövid összefoglalásának videóanyagát is megnézheti alul.


Miért az FTI-IASK-ban?

ˇ         F = Folyamatosan

ˇ         T = Transzformálódó

ˇ         I = Igények

 

ˇ         I = Ipar 4.0

ˇ         A = Automatizált

ˇ         S = Stratégiai és Szervezeti

ˇ         K = Képzései


Téves értelmezések az Ipar 4.0  koncepcióban:

1. Tévedés és/vagy Félreértés:

- Nálunk van ipar 4.0: Vannak szenzorok, van robot, van automata gyártósor...

Magyarázat: Mivel az ipar 4.0 nem arról szól, hogy valamely matematikai, fizikai, műszaki területen új vívmányok, felfedezések történtek sokszor kialakul az a meggyőződés, hogy adott szervezet az ipar4.0 szintjén van, csak mert bizonyos, az ipar 4.0 koncepcióhoz köthető elemekkel rendelkezik.

Talán az az alábbi kép jól szemlélteti a fenti sorokat. Attól, hogy rendelkezésre állt 1980-ban is számtalan technikai megoldás arra, amit ma egy "okostelefon" integráltan tartalmaz a kettő nem jelent azonos szituációt, és alkalmazási hatékonyságot, komfortérzetet.

Javaslat: Ne a felfedezésekben, találmányokban keressük az ipar 4.0 koncepciót, hanem a hálózati elemek integrált rendszerbe kapcsolásában, az analitika és üzleti intelligencia alkalmazásában.

Az FTI-IASK célkitűzése, víziója szerint alapvető irány a különböző tudományterületeken átívelő kreatív közeg megteremtése, és ennek képzésekben való érvenysítésére. Az FTI-IASK működésénél fogva konszolidálni képes a technológiai változások iparra, gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatásait, és ezt a tudást integrálva a képzés olyan elméleti és alkalmazott tudást nyújt, amelynek révén a résztvevők a digitális transzformáció aktív szereplőjeként, mind annak Ipar 4.0 szintű alkalmazóiként, felhasználóiként lesznek képesek érvényesülni.


 

A főbb oktatási területek:

ˇ         Ipar 4.0 történeti fejlődése, hatásai

ˇ         Ipari automatizációs trendek

ˇ         Önkiszolgáló döntéstámogató rendszerek

ˇ         Rendszer integráció

ˇ         Robotika alkalmazás

 

Képzés információk:

ˇ         D-körös engedélyezett képzés

ˇ         Munkahelyi képzések GINOP pályázatai felhívásához illeszkedő

ˇ         Iparági és akadémiai oktatók

ˇ         19 modul (tantárgy)

 

A képzés indítása: 2017. október 02.

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 15.

 

A képzésre vonatkozó gyakori kérdések és válaszok összeállításunkat IDE kattintva érheti el és olvashatja.


Kapcsolat és információk:

Email: ipar4.0@iask.hu

Web: www.iask.hu

FB: https://www.facebook.com/Ipar-40-Iask-107271239969798/?fref=ts

 

További információk hamarosan.

Az Ipar4.0 következményeinek elemzése a sajtóban

- A Bloomberg cikke a robotizáció következményeiről - 2017. május 18. angolul és magyarul